Blog

Avokado Nasıl Olgunlaştırılır?

Avokado Olgunlaştırma Yöntemleri ve Olgunlaşma Belirtileri

Her çeşit avokadonun kendine has olgunlaştırma şekli ve olgunlaşma belirtileri vardır. Bazı çeşitler olgunlaştıklarında da benzerlik gösterirken bazı avokado çeşitleri olgunlaşırken farklı özellik gösterebilir. Bunun dışında avokadonun hasat dönemi, ağırlığı, et yoğunluğu ve saklanma koşulları da olgunlaşma süresini ve olgunlaşma belirtilerini değiştirebilmektedir.

Avokadonun üzerini bir örtü ile örtüp ya da kese kağıdına sararak, yanına elma, limon ya da muz koymanız gerekmektedir. Bu yöntemle avokado çeşidine ve hasat dönemine göre bir iki ya da birkaç gün içinde olgunlaşacaktır. Avokadonuzu asla direk güneş ışığı altına bırakmamanız tavsiye edilir. Bu olgunlaşmadan daha çok çürümeyi hızlandırır.

Hasat mevsiminin başlarında avokadonun olgunlaşması için oluşturduğunuz uygun alanda normalden birkaç gün daha fazla beklemesi gerekebilir, bu gayet normaldir. Son dönemlerinde yapılan hasatlarda bazı avokadolar dalında bile olgunlaşma gösterir ya da bir iki gün içinde avokadoyu kolaylıkla olgunlaştırabilirsiniz.

Avokadonuzun boyutu da olgunlaşma süresini etkileyebilir. Daha etli ve ağır avokadolar daha yavaş olgunlaşırken küçük avokadolarda olgunlaşma bir iki gün daha önce olabilir. Eğer ilk kez avokado olgunlaştıracaksanız ya da avokadonuzun çeşidi hakkında bir fikriniz yoksa avokadonuzu dış ortamda hazırladığınız alanda her gün kontrol etmeniz tavsiye edilir. Böylece aşırı olgunlaşma ya da çürüme olmadan müdahale edebilir ve avokadonuzu kurtarabilirsiniz.

Doğru teknikleri uyguladığınız halde avokadonuz beklenen sürede olgunlaşma göstermiyorsa bu avokadonun dalından erken koparılmasının bir göstergesi olabilir. Ham halde toplanıp olgunlaşma süresine ihtiyaç duyan bir meyve olsa da dalında da belli bir olgunluk seviyesine gelmesi gerekir. Avokadonuzun çeşidini ve yetiştirildiği yerin iklim özelliklerini bilirseniz avokadonuzun doğru zamanda hasat edilip edilmediği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Avokadonun Olgunlaşma Belirtileri

  • Avokadonun yumuşaması
    Avokado kabuğunda renk değişimi
    Avokado sapının kolay kopması ve kabuğunun kolay soyulması
    Avokado çekirdeğinin meyveden ayrılması
    Avokadonun Yumuşaması

Avokado olgunlaştığında sertliğini kaybedip yumuşayacaktır. Fakat dikkat etmeniz gereken yumuşaklık derecesidir. Bunu anlamak için avokadonuzu avcunuzun arasına alıp hafifçe parmaklarınızı bastırmanız gerekmektedir. Aşırı olgunlaşmış avokado bu yöntemle çatlama, parçalanma gösterebilir. Olgunlaşmamış avokadolarda ise avokadonun tamamen sert olduğunu ya da yumuşama olmasına rağmen bazı bölgelerin hala sert kaldığını rahatlıkla hissedebilirsiniz.

Avokado Kabuğunda Renk Değişimi

Avokado kabuğunda renk değişiminin olgunlaşma belirtisi olup olmadığını anlamanız için avokadonuzun çeşidini bilmeniz gerekmektedir. Örneğin, Hass denilen avokado çeşidinin olgunlaştığında renginin aşırı koyulaşma gösterir. Aynı şekilde Pinkerton avokadoları da olgunlaşırken belli renk değişimi gösterir ve koyulaşırlar. Bunun dışındaki avokado çeşitlerinde renk değişimi ya yok ya da yok denecek kadar azdır.

Ayrıca avokadonuzda gördüğünüz koyu lekeler olgunlaşma değil çürüme belirtileri olabilir. Lekeler artıyor ve tüm yüzeye yayılıyorsa bu avokadonun çürüdüğünü gösterir. Eğer aldığınız olgunlaşmamış avokadonuzda bile leke oranı dikkat çekecek kadar fazlaysa avokadonuzun kalitesi ve doğallığından şüphelenmeniz gerekmektedir. Normal şartlarda olgun olmayan ya da olgunlaşmış kaliteli bir avokadoda asla fazla koyu leke olmamalıdır.

Avokado Sapının Kolay Kopması ve Kabuğunun Kolay Soyulması

Eğer avokadonuz olgunlaşmamış ise sapını koparmak çok zordur. Olgunlaşmış avokadonuzda ise sap kolayca avokadodan ayrılır. Avokadonuzun kabuğu ise elinizle kolaylıkla soyulur bir hale geçer. Orta olgunlukta avokadoları kaşıkla soymanız tavsiye edilirken aşırı olgunlaşmış avokadoları elle soymanız gerekmektedir. Aksi halde soyarken avokadoda dağılma meydana gelir. Ayrıca bazı çeşit avokadoların kabukları oldukça incedir ve elle soyulmaya daha müsaittir.

Avokado Çekirdeğinin Meyveden Ayrılması

Avokadonuzun çekirdeği, avokado olgunlaştığında et kısmından ayrılır. Avokadonuzu kulağınızın yanına getirerek ve hafifçe sallayarak bunu kontrol edebilirsiniz. Eğer avokadonuz olgunlaşma gösterdiyse avokadoyu salladığınıza içerisindeki çekirdeğin sesini duyacaksınız. Bu aşırı olgunlaşma belirtilerinden de biridir.