Bilgilendirme

Avokadonun Olgunlaştığını Nasıl Anlarım?

Her çeşit avokadonun kendine has olgunlaşma şekli ve belirtileri vardır. Bazı çeşitler olgunlaştıklarında da benzerlik gösterirken bazı avokado çeşitleri olgunlaşırken farklı özellik gösterebilir. Bunun dışında avokadonun hasat dönemi, ağırlığı, et yoğunluğu ve saklanma koşulları da olgunlaşma süresini ve olgunlaşma belirtilerini değiştirebilmektedir.

            Avokadoyu kısa sürede olgunlaştırmak için üzerini bir örtü ile örtüp ya da kese kağıdına sararak, yanına elma, limon ya da muz koymanız gerekmektedir. Bu yöntemle avokado çeşidine ve hasat dönemine göre bir iki ya da birkaç gün içinde olgunlaşacaktır. Bazı avokado çeşitleri buzdolabına girmeden olgunlaştırılmalıdır. Bazı çeşitler ise buzdolabında bile olgunlaştırılabilmektedirler. Avokadonuzun saklanma koşulları hakkında da bilgi sahibi olmanız ve ne zaman tüketmeyi planlıyorsanız ona göre avokadonuzu olgunlaştırmanız gerekmektedir. Avokadonuzu asla direk güneş ışığı altına bırakmamanız tavsiye edilir. Bu olgunlaşmadan daha çok çürümeyi hızlandırır.

Öncelikli olarak avokadonuzun çeşidini bilmeniz ve avokadonuzu iyi tanımanız gerekmektedir. Böylece hasat dönemi hakkında bilgi sahibi olabilir ve avokadonuzun ne zaman hasat edildiğini öğrenebilirsiniz. İlk hasatlarda avokadonun olgunlaşması için oluşturduğunuz uygun alanda normalden birkaç gün daha fazla beklemesi gerekebilir, bu gayet normaldir. Geç hasatlarda bazı avokadolar dalında bile olgunlaşma gösterir ya da bir iki gün içinde avokadoyu kolaylıkla olgunlaştırabilirsiniz. Avokadonuzun boyutu da olgunlaşma süresini etkileyebilir. Daha etli ve ağır avokadolar daha yavaş olgunlaşırken küçük avokadolarda olgunlaşma bir iki gün daha önce olabilir.

Avokadonuzun çeşidini öğrendikten sonra bilmeniz gereken en önemli şey Hass denilen avokado çeşidinin olgunlaştığında renginin aşırı koyulaşma göstermesidir. Dış yüzeyi diğer avokado çeşitlerine kıyasla aşırı pütürlü olan bu avokado koyu rengi ile diğer avokadolardan hemen ayırt edilebilir. Aynı şekilde Pinkerton avokadoları da olgunlaşırken belli renk değişimi gösterir ve koyulaşırlar. Bunun dışındaki avokado çeşitlerinde renk değişimi ya yok ya da yok denecek kadar azdır. Ayrıca avokadonuzda gördüğünüz koyu lekeler olgunlaşma değil çürüme belirtileri olabilir. Lekeler artıyor ve tüm yüzeye yayılıyorsa bu avokadonun çürüdüğünü gösterir. Eğer aldığınız olgunlaşmamış avokadonuzda bile leke oranı dikkat çekecek kadar fazlaysa avokadonuzun kalitesi ve doğallığından şüphelenmeniz gerekmektedir. Normal şartlarda olgun olmayan ya da olgunlaşmış kaliteli bir avokadoda asla fazla koyu leke olmamalıdır.

Diğer bir olgunlaşma belirtisi ise avokadonun sertliğini kaybedip yumuşamasıdır. Fakat dikkat etmeniz gereken yumuşaklık derecesidir. Bunu anlamak için avokadonuzu avcunuzun arasına alıp hafifçe parmaklarınızı bastırmanız gerekmektedir. Aşırı olgunlaşmış avokado bu yöntemle çatlama, parçalanma gösterebilir. Olgunlaşmamış avokadolarda ise avokadonun tamamen sert olduğunu ya da yumuşama olmasına rağmen bazı bölgelerin hala sert kaldığını rahatlıkla hissedebilirsiniz.

            Bir diğer olgunlaşma durumunu ise avokadonuzun sapını ve kabuğunu kontrol ederek anlayabilirsiniz. Eğer avokadonuz olgunlaşmamış ise sapını koparmak çok zordur. Olgunlaşmış avokadonuzda ise sap kolayca avokadodan ayrılır. Avokadonuzun kabuğu ise elinizle kolaylıkla soyulur bir hale geçer. Orta olgunlukta avokadoları kaşıkla soymanız tavsiye edilirken aşırı olgunlaşmış avokadoları elle soymanız gerekmektedir. Aksi halde soyarken avokadoda dağılma meydana gelir. Ayrıca bazı çeşit avokadoların kabukları oldukça incedir ve elle soyulmaya daha müsaittir.

            Son olarak avokadonuzun çekirdeği olgunlaştığında et kısmından ayrılır. Avokadonuzu kulağınızın yanına getirerek ve hafifçe sallayarak bunu kontrol edebilirsiniz. Eğer avokadonuz olgunlaşma gösterdiyse avokadoyu salladığınıza içerisindeki çekirdeğin sesini duyacaksınız. Bu aşırı olgunlaşma belirtilerinden de biridir.

            Eğer ilk kez avokado olgunlaştıracaksanız ya da avokadonuzun çeşidi hakkında bir fikriniz yoksa avokadonuzu dış ortamda hazırladığınız alanda her gün kontrol etmeniz tavsiye edilir. Böylece aşırı olgunlaşma ya da çürüme olmadan müdahale edebilir ve avokadonuzu kurtarabilirsiniz.

            Doğru teknikleri uyguladığınız halde avokadonuz beklenen sürede olgunlaşma göstermiyorsa bu avokadonun dalından erken koparılmasının bir göstergesi olabilir. Bu durumda avokadonun lezzeti de kalitesi de düşük olacaktır. Ham halde toplanıp olgunlaşma süresine ihtiyaç duyan bir meyve olsa da dalında da belli bir olgunluk seviyesine gelmesi gerekir. Avokadonuzun çeşidini ve yetiştirildiği yerin iklim özelliklerini bilirseniz avokadonuzun doğru zamanda hasat edilip edilmediği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.