Avokado sevenlerin avokado hakkında en çok kararsız kaldıkları sorunlardan biri bu. Elinizde hemen tüketemeyeceğiniz sayıda avokado var. Belki de daha sonra tüketmek üzere sevdiğiniz avokado cinslerini stok yapmak istiyorsunuz. Peki bu mümkün mü? Birçok besini buzlukta ya da derin dondurucularda saklayabiliyoruz artık. Fakat hala bazı besinler için dondurma yöntemi tavsiye edilmiyor. Avokado için durum nasıl derseniz yazımızı okumaya devam edin. Tahminleriniz konusunda şaşırabilirsiniz.
Güzel haber; avokado buzlukta saklanabiliyor. Fakat bunun özel yöntemleri var. Avokadolarınızı direk olarak asla buzluğa atmamalısınız. Bu hem dondurucuda bekleyebileceği süreyi azaltır hem de avokadonun dokusunuz bozar. Bildiğiniz üzere avokado cinsine göre farklı yüzeylerde ve çekirdek büyüklüğünde olabiliyor. Ham ve sert avokadoların buzlukta saklanma şekli farklı; olgunlaşmış avokadoların saklanma koşulları farklıdır. Ayrıca buzlukta muhafaza edilmiş avokadolar sadece belli amaçlar doğrultusunda kullanılabilir. Unutmamalısınız ki buzlukta saklanmış avokado asla eski taze lezzetinde olmayacaktır. Avokado belli oranda vitamin kaybına da uğramış olacak. Bu yüzden her ne kadar buzlukta saklanması tavsiye edilmese de doğru teknikler sayesinde daha sonradan tüketilebilir.
Ham avokado için;
İlk olarak, eğer avokadonuz ham ise ortadan ikiye bölün ve çekirdeğini çıkarın. Kararmaması için açık yüzeyine limon suyu sürebilirsiniz. Avokadolarınızı sağlam bir poşete koyun ve mutlaka vakumlayarak havasını alın. Bu şekilde 4-5 aya kadar avokadolarınızı buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
Ham avokadolarınızı buzluktan çıkardıktan sonra salatalarda ve pürelerde kullanmanız tavsiye edilmez. Buzluktan çıkan ham avokado ısı kaybına uğrarken yumuşamaz. Olgunlaştırmak için bekletmeye kalkarsanız avokadonuzun direk çürümeye geçeceğini görürsünüz. İçindeki vitamin ve mineraller avokado buzluğa konduğunda donar. Bunlar buzluktan çıkınca erir ve çürümeyi başlatır. Bu sebeple avokadonuzu ancak pişirerek tüketmeniz mümkündür. Blenderdan geçirerek hamur işi tariflerinizde kullanabilirsiniz ya da dilediğiniz boyutta doğrayarak yemek içine ilave edip pişirebilirsiniz.
Olgunlaşmış Avokado için;
Olgunlaşmış avokadoların buzlukta saklanması için iki yöntem mevcuttur. Bunlardan biri ham avokadoda olduğu gibi çekirdeğini çıkarıp, limon suyu sürüp vakumlama tekniğidir. Diğeri ise avokadoyu püre haline getirip içine biraz limon suyu ekleyerek bir kaba koymaktır. Bu şekilde avokado 4-5 ay buzdolabında saklanabilir.
Avokado çözüldükten sonra içinde donmuş olan sıvı da avokadonun lezzetine karışır. Bu sebeple avokadonuz tek başına size pek lezzetli gelmeyebilir. Erimiş olgun avokadonuzu tüketmenin en iyi yolu Guacamole sos yapmaktır. Guacamole sosun tarifinde bulunan diğer malzemeler baskın tat oluşturarak avokadonun buzluktan çıkmış halini gizleyecektir. Ayrıca sarımsak ve farklı baharatlar kullanarak da avokadonuzu lezzetlendirebilirsiniz.
*Avokadonuzu dondurucuya attığınızda üzerine tarih yazmayı ihmal etmeyin. Böylece avokadonuzun buzlukta ne kadar ömrü kaldığını kolayca takip edebilirsiniz.
Guacamole Sos Tarifi
Meksika’nın en meşhur soslarından biridir Guacamole sos. Ülkemizde avokadolu bir dip sos olarak bilinmektedir. Başlıca malzemeleri avokado, limon ve tuzdur. Domates, jalepeno ya da köy biberi, soğan ve kişniş ekleyerek Meksika usulü Guacamole Sos yapabilirsiniz. Ülkemizde Guacamole Sos’a sarımsak da eklenmektedir. Fakat bu orijinal Guacamole sos değil avokadolu bir dip sostur. Orijinal Guacamole sos asla sarımsak içermez ve domates de tercihe bağlı olarak ilave edilir. Meksika usulü Guacamole sosta kuru baharat yerine taze otlar kullanılır. Tabi herkes damak tadına uygun şekilde bu sosu malzemelerle çeşitlendirmekte özgürdür. Fakat bize sorarsanız avokadonun ve Guacamole sosun lezzetine varmak için orijinal tarifi bir deneyin. Pişman olmayacaksınız.
Malzemeler: Olgunlaşmış 2 ya da 3 adet avokado (Avokadolarınız büyükse 2, küçükse 3)
Misket limon (yoksa normal limon da olabilir)
Bir adet orta boy kırmızı ya da normal kuru soğan
1-2 adet tercihe bağlı acı ya da tatlı taze biber
Bir adet orta boy domates (tercihe bağlı)
Bir tutam taze kişniş
Bir tutam taze Maydanoz (tercihe bağlı)
Yarım yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Hazırlanışı: Guacamole sosun püf noktası avokado dışındaki bütün malzemelerin çok küçük küp parçalar halinde doğranmasıdır. Avokadolarınızı tercihe bağlı püre haline getirebilir ya da diğer malzemeler gibi çok küçük olarak doğrayabilirsiniz. Domatesin kabuğunu soymayı unutmayın. Limon suyunu damak tadınıza göre yarım ya da tam olarak ilave edebilirsiniz. Zeytinyağını eklemeyi unutmayın. En son tuzunuzu ilave edin ve bütün malzemeleri bir kapta karıştırın. Guacamole sosunuz servise hazır!
Hazırlamış olduğunuz Guacamole’yi cips sosu olarak kullanabilir, et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz. Ayrıca ekmekle, lavaşla ya da Meksika usulü tortilla ekmeği ile de tüketebilirsiniz. Arzunuza göre meze olarak servis edebilirsiniz.